Olen aiemmin kirjoittanut miten tärkeää on omaksua avainsana ”asenne”, jos haluaa tehdä pienestä suurta. Toinen avainsana tässä nykypäivän sosiaalisen median digi-yhteiskunnassa on ”ilmiö”. Täytyy pystyä rakentamaan asiasta tai tuotteesta ilmiö. Some on näyttänyt voimansa ja Benjamin Peltosen kaltaisia ilmiöitä on syntynyt puskista. Kyllä, hän on se teinikundi, joka postailee Instagramiin naamakuvia ja on hankkinut Ig:hen yli 100,000 seuraajaa, Facebookiin noin 22,000 tykkääjää… Saanut tämän ansiosta levysopparin ja ravaa haastatteluissa pitkin lehtien toimituksia ja radio-asemia. Tämä on tyhjästä noussut ilmiö. On olemassa myös ilmiöitä, jotka ovat kovalla työllä ja määrätietoisuudella rakennettu. Some on vain ruokkinut niitä lisää.

Ilmiö/Cheekin keikka/ Akikuvaa.com

Yksi tälläinen on koko kansan viha- rakkaussuhdetta nauttiva Cheek. Häneen kiteytyy sanat asenne ja ilmiö. Itse olen sitä sukupolvea, että olin ”mukana” kokemassa tämän suomi-räp kulttuurin nousun. Allekirjoittanutkin on kävellyt yli-isot farkut jalassa, rägi tai huivi päässä ja niiden päällä lippis, lippa vinossa tottakai. Kaikki ensimmäisten vuosien Rähinä Livet käytiin Gloriassa katsomassa. Jotain musaakin yritettiin siihen aikaan duunailla, mutta ei siitä enempää. Jokatapauksessa Cheek ei ole minulle tuttu pelkästään Vain elämää ohjelmasta, vaan olen seurannut herran uraa alkumetreiltä asti. Hän on tehnyt paljon duunia päästäkseen tähän tilanteeseen. Tarkkaan valikoidut pikkujutut ovat asioiden summa, joka on johdattanut kohti ensikevään kahta loppuunmyytyä stadion keikkaa.

Osa näistä jutuista, kuten ”tukka on hyvin ja kello näkyy” ärsyttää yhtä montaa, kuin ketkä siitä pitävät. Kaikkia ei voi miellyttää ja some aikana ilmiö tarvitsee myös ”vihaajia”. Hakukoneet kuten Google indeksoi sisällöstä sen, että Cheekistä puhutaan. Edes se Pii Laakson kaikkitietävä robotti ei ymmärrä puhutaanko siitä hyvää vai huonoa mutta huomaa että siitä puhutaan. Cheek hakusanalla Google löytää 21,6 miljoonaa osumaa. Tähän kohtaan Amerikkalainen sananlasku: ”kaikki julkisuus on hyvää julkisuutta”, joka aika pitkälti pitää paikkansa. Nämä vihaajat eivät ymmärrä tekevänsä vihaamalleen ilmiölle karhunpalveluksen huutelemalla netissä asiasta. Juuri tästä syystä yksi ilmiön syntyyn vaikuttava asia on ajoitus. Somen takia ajoitus saattaa ja onkin osaltaan ratkasevaa. Cheekillä on ollut monessa asiassa hyvä vainu. Selvästi pelimiehen elkeet. Ensiksi tuotteistanut artistipuolen itsestään, miettinyt imagon tarkkaan, tunnistanut milloin hype on ollut oikea seuraavaan isompaan siirtoon. Nämä siirrot hän on tehnyt uskomalla itseensä, vaikka epäilijöitä on ollut. Usko omaan tekemiseen on ollut kova, vaikeinakin aikoina. Määrätietoisuudella hän on raivannut tien epäilijöiden ohi. Kuten tuoreimmalla levyllä sanotaan: ”Tiedätkö? On keveempi raidaa, yksin edellä aikaa, tehdä juttuja joita toisista ei oo tekemään lainkaan” ja ”Sä voit kaukaa seuraa, näihin leikkeihin pidetään tarkkaa seulaa. Mä kävelin sisään esittämättä mitään, en selittämällä vaan kehittämällä lisää”.

Ilmiö/Cheekin keikka/ Akikuvaa.com

Olipa kyseessä sitten artisti, nettisaitti, urheiluseura, yksinäinen urheilija, homma pitää tuotteistaa ja yrittää luoda siitä ilmiö. Harva pystyy yllämainitun herran kaltaisiin juttuihin, mutta vaikka omalle alueelle luotu hype auttaa synnyttämään ilmiön. Tämä taas ruokkii eteenpäin sponsori ja yhteistyösopimuksissa, joka vie toimintaa eteenpäin.

Ja muista, usko itseesi. Usko omaan tekemiseesi, usko siihen, että se tulee kantamaan hedelmää. Tee sitten hedelmästäsi ilmiö, jonka kilohinta on korkea.

 

Muista käydä tykkäämässä Akikuvaa.com:ista myös Facebookissa ja laita seurantaan Twitterissä tai seuraa hastägillä #Akikuvaa. Näin tiedät ensimmäisten joukossa mitä on meneillä.