fbpx
Image Alt

Akikuvaa.com

ETÄTYÖ SUOMESSA

Monesti etätyö mielletään samaan yhteyteen kuin nykyään sosiaalisessa mediassa trendaava aihe #digitalnomad. Tuon hästägin takaa löytyy lukematon määrä kuvia ja postauksia siitä, kuinka milleniaalit elävät maailmalla työskennellen läppäreillä milloin mistäkin. Yleensä siihen vielä liitetään vahvasti mitä hienoimmat maisemat työskennellä.

Osittainhan samaan kategoriaan etätyökin menee, mutta se on myös paljon paljon muutakin. Itsellä tästä on kokemusta, koska teinhän itsekin vuosi sitten näihin aikoihin töitä Australiasta käsin kolmen kuukauden ajan.

Jos unohdetaan ulkomailla tapahtuva työskentely ja keskitytään siihen mitä se voi parhaimmillaan olla Suomessa. Se on muun elämän ja työn joustavaa yhteensovittamista. Kotona tehtävä etäily mahdollistaa monen sellaisen arkisen jutun tekemistä samaan aikaan mikä ei varsinaisesti vaadi sinulta mitään erityistä, mutta edellyttää paikalla oloa. Hyvä esimerkki on vaikka pyykinpesu. Siellä se pesukone nätisti rullaa samaan aikaan kun itse tekee töitä. Asia, jota en itse laittaisi päälle ja jättäisi yksin pesemään työpäivän ajaksi vesivahingon pelossa, onnistuu etäilyn lomassa. Kotona ei lisäksi oli samoja häiriötekijöitä kuin toimistoympäristössä. Tiedät itse, miten officella kahvin haun lomassa jäädään jauhamaan kollegoiden kanssa jotain pientä ja välillä jopa tuota tehdään samalla kun odotetaan, että kahvi tippuu. Kotona laitan kahvin valumaan ja teen sen aikaa töitä, sitten nappaan kahvin läppärin viereen ja jatkan. Samoin voi nauttia, vaikka mökillä olosta paljon paremmin, kun ei aina tarvitse ajoittaa mökkireissua perjantai-iltapäivästä sunnuntaihin.

Etätyö on myös ilmastoteko

Lisäksi etätyöpäivissä säästyy asuinpaikasta riippuen tunti tai kaksi työmatkoista per päivä. Tuon ajan voit käyttää paremmin vaikka sportatessa tai ystävien kanssa ollen. Mutta ennen kaikkea vähemmän työmatkoja tarkoittaa vähemmän päästöjä. Luin jostain artikkelista vuosi sitten, että pelkästään pk-seudulla kulutetaan kuukaudessa yli 550,000 tuntia työmatkoihin. Aika järkyttävä määrä, kun samaan aikaan puhutaan ilmastonmuutoksesta ja esim. kikystä. Kaikki ei tietenkään voi tehdä töitä kotoa käsin. Lentoemännän on vaikea tarjoilla Atlantin ylilennolla sapuskaa kotisohvalta käsin. Jos kuitenkin ne kaikki tietotyöläiset kenen olisi mahdollista tehdä töitä myös kotoota tekisivät vaikka kolme päivää viikossa, niin sekin olisi valtava parannus päästöihin.

Tähän voidaan vielä lisätä se, että yritys, joka sallii etäilyn tai, joka on ottanut sen osaksi omaa toimintakulttuuria, säästää toimitilan kuluissa paljon. Pienempi toimisto riittää jos kaikki tekevät töitä osan viikosta muualta kuin officelta. Pienempi toimisto taas tarkoittaa pienempiä lämmityskuluja jne. Samaan aikaan etäilijä, jonka kämppä lämpeää koko ajan (huolimatta siitä onko hän kotona vai toimistolla), ottaa enemmän hyötyä tuosta lämmityksestä.

Samoin etätyötä tekevät koluavat jääkaappia todennäköisemmin tyhjäksi, koska ei sitä aina viitsi tilata ruokaa safkiksella kotiin, vaan keksii jotain edellisen päivän rippeistä. Tämä taas vähentää hävikkiruokaa ja sen määrää. Usko pois, mutta se on ilmastonmuutoksen kannalta aika iso juttu. Yksi leivänkannikka heitettynä roskiin vastaa samaa kuormitusta kuin muovipussin heittäminen suoraan luontoon. Ettäs tiedät!

Melkein mitä tahansa tutkimusta lukiessa, joka koskee etätöitä, voi huomata saman kaavan. Etäilijät tuntevat olevansa paljon tehokkaampia etänä kuin toimistolla. Tämän saman asian voin vahvistaa itse omalla kokemuksella. Olen paljon tehokkaampi etänä, kuin toimistoympäristössä.

Nyt voidaankin heittää kysymys niiden yritysten suuntaan, joiden johto ei anna tai ei kannusta tekemään etätöitä, että missä kiikastaa? Onko kyse luottamuspulasta? Onko johtoporras sitä sukupolvea, jonka mielestä kaikkien on tultava toimistolle joka päivä ihan vain siksi, koska niin on tehty joka arkipäivä sitten 60-70 luvun taitteen, jolloin nämä sankarit ovat aloittaneet työuransa? Vai onko kysymys jostain muusta? Olisi mielenkiintoista tietää? Itse en oikein syitä tähän keksi.

Yritykset jotka sallivat joustavan työnteon, saavat myös hyvää mainosta kun työntekijät jakavat somessa postauksia aiheesta. Positiivista työnantajamielikuvaa ei varmaan voi kenelläkään yrityksellä olla liikaa? Ja kuten yllä jo mainitsin, etätyön tekeminen ja sen salliminen on myös ilmastoteko, joka tekee hyvää paitsi luonnolle, myös brändille. Mille yritykselle nämä arvot eivät ole tänä päivänä tärkeitä?

Urheilua seuraava, joka kesä kesäkuntoon tähtäävä ja jolla myös extreme-lajit ovat lähellä sydäntä. Somen suurkuluttaja, elektroniikkahärpäkkeiden suuri ystävä, sekä musadiggari. Harvoin lähtee minnekään ilman kameraa. Paatunut kahviholisti. Juo jokaista postausta tehdessään luultavasti vähintään kaksi kuppia kahvia.

Post a Comment