fbpx
Image Alt

Akikuvaa.com

Uusi MacBook Pro Touch Barilla

Hieman taustatietoa: Aikaisempi Macini oli 2012 puolivälin malli. Ostin sen joskus 2013 keväällä. Päädyin silloin ”vanhempaan” malliin enkä ottanut uusinta uutta, koska vanhempaan pystyi päivittämään muistit ja kovot itse. Ostin silloin koneen tarkoituksella pienimmällä mahdollisella kovalevyllä ja muistilla. Ostaessa koneessa oli 4gigaa muistia ja pienin kovo mikä oli mahdollista. Samaan syssyyn ostin nopeamman kovon ja maximi-muistit. Silloin Apple ilmoitti koneeseen sopivan max tuplat RAMmia alkuperäisestä. Totuushan oli, että 64bittisestä käyttöjärjestelmä alkaen se on tukenut 16gigaa. Jostain kumman syystä Applen verkkokaupassa ei silloin ollut malliin sopivia 8gigan muistikampoja myynnissä. Luultavasti sen takia ilmoittivatkin paljon pienemmästä tuesta.

Kone on toiminut mainiosti aavistuksen vajaa neljä vuotta, vaikka tuskin olen edes sammuttanut sitä viittäkään kertaa koko aikana. Tapana on ollut vain laittaa kansi kiinni, poikkeuksena ne kerrat, kun akku on loppunut. Pari kertaa kone on tipahtanut asfaltille ja näistä selvinnyt pienillä kosmeettisilla haitoilla. Tosin sitähän sanotaan, että työkalusta kyllä näkee, onko töitä tehty. Tämän koneen kohdalla edellinen lause pitää paikkansa jokaista naarmua myöten.

Nyt tämä uskollinen työjuhtani on alkanut hidastumaan huomattavasti. Ohjelmat aukeavat hitaasti ja välillä kone menee jonkinmoiseen transsiin. Viime torstaina kipupiste ylittyi ja lähdin toimistolta suoraan Verkkokauppa.comiin katsastamaan valikoimaa.

Koska enää ei parin vuoden takaisiin malleihinkaan saa päivitettyä mitään rautaa itse, oli alusta asti selvää, ettei ole muita vaihtoehtoja kuin ottaa uusi. Jonkin verran olin malttanut tehdä taustatutkimusta ja tiesinkin heti mentäessä, mikä malli kiinnosti oikeasti eniten. Aikaisempi koneeni oli 13”, niin samaa kokoa katsoin nytkin. Tosin sen olisin ottanut ”pimpattuna” isoimmalla mahdollisella muistilla ja paremmalla prosessorilla. Myyjä kuitenkin kertoi tilauksen kestävän noin kolme viikkoa. Olen aina vihannut odottamista! Varsinkin jos asia koskee jotain elektroniikkaan liittyvää ja kun jotain todella tarvitsee. Myyjä kuitenkin kertoi asiallisesti puoltavat perustelut 15” koneelle minun käyttööni peilaten. Alle viisi minuuttia maltoin pohtia ja siinä miettiä, kun olin jo sanonut joo. Kyllä kiitos ja mieluiten niin kuin just nyt heti!

Uusi malli on toki nyt isompi kuin vanhani, mutta uudistuneen rakenteen ansiosta kevyempi. Ja aikuisten oikeasti, tämä menee lähes saman kokoiseen kassiin, kuin 13”. Varsinkin kun miettii hyötyjä. 4-ytiminen prosessori ja vakiona jo 16gigaa RAMia. Pienempään malliin olisi jälkimmäiset joutunut päivittämään ja prossua ei edes saa kuin 2-ytimisenä. Lisäksi tämä omaa erillisen näytönohjaimen, joten ulkoisia näyttöjä saa kiinnitellä ilman pelkoa myllyn hyytymisestä. Varsinkin videoiden rendaaminen pitäisi olla huomattavasti nopeampaa, kuin pienemmällä mallilla.

Mitä olen mieltä vaajaa kahden viikon käytön jälkeen?

Ensifiilikset ovat hyvät. Ainahan on mukava saada uusia teknisiä härpäkkeitä, mutta tämä on perusteltu ihan oikeilla käytännön asioilla. Kokeilin nopeasti tehdä muutaman minuutin editin ja rendasin sen – nopeahan tämä on. En kellottanut aikaa, mutta varmasti senkin vielä teen. Ainakaan vielä isompi fyysinen koko ei ole alkanut häiritsemään, ei kotona, ei toimistolla, eikä reissussa.

Tässä on aika vekkuli tuo Touch Bar. Siihen saa ohjelmoitua eri komentoja paljon. En ole vielä kustomoinut sitä paljoa, mutta jo nyt huomannut muutamassa asiassa sen loistavana. Näistä lisää myöhemmin.

Apple muutti tämän mallin mukana liitäntöjään ja tästä on lähes kaikki perinteiset jäänyt pois. 3,5mm kuulokeliitäntä löytyy, mutta ei muuta vanhaa tuttua ja turvallista. Koneessa on 4 USB-C porttia. Parit adapterit joutui ostamaan, jotta saa kovalevyt ja näytöt kiinni. Kiinteän muistikorttipaikan puuttuminen ehkä eniten arvelutti, mutta minkäs teet. Harmitus johtuu lähinnä siitä, että joutuu ottamaan mukaan aina myöskin muistikortin lukijan. Ei siinä, että se painaisi paljoa, mutta aina jokainen irto-osa on sellainen mikä on mahdollista unohtaa. Hektisesti kun painaa eteenpäin, jokainen ylimääräinen muistettava lisää ”virheen” mahdollisuutta. Saattaa tiukan paikan tullen harmittaa. Toki olen hommaamassa vielä palikan, jossa on USB, USB-C, HDMI-liitännät ja muistikortinlukija samassa paketissa. Niitä vain ei ollut tilapäisesti hyllyssä Verkkiksessä ostohetkellä. Näppäimistön näppituntuma on muuttunut oleellisesti edellisestä näppäinten litistyessä. Hiukan vaati totuttelua, mutta toisaalta niin aina uuden näppiksen kanssa.

Yksi miinus lisää on laturin liitännän muuttuminen. Nyt USB-C:llä liitettävä laturi on kuin mikä tahansa lisälaite jonka liitos työntyy koneen sisälle. Aikaisemmissa Maceissä latausjohto kiinnittyi magneetilla. Tämä oli hyvä ratkaisu, koska jos kone oli latauksessa ja laturiin sotkeutui omat tai ohi kävelevän ihmisen jalat, ei kone tippunut pöydältä, vaan laturi irtosi. Nyt tilanne on toinen ja kone tulee takuuvarmasti tonttiin. Edellä oleva skenaario on tapahtunut allekirjoittaneelle joskus. Tosin silloin en omistanut omenaa, vaan win-koneen. Klinkkerille tiputtua, ei sitä tarvinnut enää käyttää ennen ”ensiapua”.

Yhden kerran myöskin järjestelmä lagasi kummasti. En pystynyt raahaamaan tiedostoja finderissa. Tosin kone ilmoitti järjestelmän päivityksestä ja sen jälkeen ongelma katosi, eikä ole ainakaan vielä tullut takaisin.

Miinuksista huolimatta olen enemmän kuin tyytyväinen uuteen rakkaaseen. Katsotaan tuleeko ryppyjä rakkauteen ajan kanssa. Palaan vielä aiheeseen, kun olen kunnolla leikkinyt uuden työkalun kanssa. Niin tosiaan, pakko vielä mainita nämä kaiuttimet. Vaikka en yleensä perusta musiikin kuuntelua läppärin integroitujen kaiuttimien kautta, niin nämä silti pysäyttivät kellot hetkeksi, kun ensimmäistä kertaa musiikki tulvi ulos.

Muista käydä tykkäämässä Akikuvaa.com:ista myös Facebookissa ja laita seurantaan Twitterissä, sekä Instagramissa tai seuraa hastägillä #Akikuvaa. Näin tiedät ensimmäisten joukossa mitä on meneillä. PS: Snäpistä löytää myös: @akikuvaa!

Urheilua seuraava, joka kesä kesäkuntoon tähtäävä ja jolla myös extreme-lajit ovat lähellä sydäntä. Somen suurkuluttaja, elektroniikkahärpäkkeiden suuri ystävä, sekä musadiggari. Harvoin lähtee minnekään ilman kameraa. Paatunut kahviholisti. Juo jokaista postausta tehdessään luultavasti vähintään kaksi kuppia kahvia.

Post a Comment