fbpx
Image Alt

Akikuvaa.com

AK-Kolumni: Anteeksi rakas Uber

UBER tuo maailmanlaajuinen innovaatio ja vielä sellainen joka oikeasti toimii. Sellainen palvelu joka helpottaa kuluttajien elämää, mahdollistaa ihmisten työllistämisen uudella tavalla ja tarjoaa tekijöille mahdollisuuden tehdä töitä silloin, kun itselle parhaiten sopii. No mutta… Tiedättehän rakkaat karvakorvat  ja mussukat ettei sellainen Suomessa vaan toimi! Ei ei ja ei. Ei kielto Suomessa. On käsittämätöntä miten lähes kaikki kiva ja toimiva on Suomessa kiellettyä.

Joskus 70luvulla jenkeistä tuoduissa autoissa olleet xenon-valojen esiversiot olivat täällä pohjolassa laittomat, koska olivat liian kirkkaat. Rontti 30vuotta sen jälkeen niitä myytiin täällä kalliina lisävarusteena. Jep, ja näitä vastaavia tapauksiahan on enemmänkin.

Uberin suhteen asia kummastuttaa kummastuttamistaan. Luulisi näinä ns. huonoina taloudellisina aikoina jokaisen edes vähän työllisyyttä lisäävän idean olevan enemmän kuin tervetullut! Mutta ei. Uudessa liikennekaaressa Uber hyllytettiin ja jätettiin pois vaikka esillä olikin. Perinteiset taksimiehet kippistelevät ja tanssivat säkkijärven polkkaa ringissä. Ei mitään henkilökohtaista, mutta nykyinen taksijärjestelmä kun vaan ei ole pystynyt kilpailemaan hinnalla, eikä se palvelukaan niin paljon parempaa ole, vaikka en kuljettajien palvelusta moitittavaakaan hirveästi löydä. Taksiliitto liputtaa paremman palvelun puolesta – No, jos teillä olisi niin paljon parempi palvelu, ei teidän tarvitsisi olla huolissanne koko Uberista. Kyllä hyvä palvelu tappaa kilpailijat paremmin kuin laki!

Tässä ”Uberin laittomassa” tilausjärjestelmässä kun on vain kätevä ja helppo nähdä missä auto menee ja milloin se tulee. Siinä on myös kuljettajan suora numero, mikäli tulisikin muuttuvia tekijöitä matkaan. Ja ennen kuin joku näsäviisas siellä huutelee – Tiedän että perinteisillä taxeilla on oma versionsa tästä appista. Siinä ei kuitenkaan näe kuljettajan numeroa ja maksu pitää hoitaa perinteisten maksutapojen mukaan. Olen kerran tuota kyseistä taxksin omaa järjestelmää kokeillutkin ja jäi niin sanotusti paska maku suuhun! Tilauksen jälkeen kartta näytti sujuvasti auton lähestyvän, mutta auto pysähtyi pari kilometriä ennen ennalta ilmoitettua määränpäätä. Odottelimme vartin ennen kuin soitimme keskukseen – niin siihen autoonhan ei voi tosiaan soittaa! Kun keskus oli aikansa selvittänyt, yhdistettiin meidät sitten kyseiseen autoon. Kuskin kanssa jutellessa selvisi, että auto oli ajanut 24km väärään suuntaan. Appsi oli kuulemma näyttänyt määränpään väärin. Ei muuten ole minulle ikinä käynyt Uberilla niin!

Hetki sitten oli uutisissa isosti otsikoitu, että Viro on ensimmäinen EU-maa joka tulee sallimaan Uberin laillisesti. He ovat otsikon mukaan keksineet keinon miten Uber voi toimia laillisesti. Juttua lukemalla selvisi millainen se superinnovaatio sitten olikaan. Viron hallitus oli ehdottanut Uberille, että sieltä lähtee kuljettajille maksetuista korvauksista suoraan tieto Viron verottajalle. Näin myös kyseisten, ennen niin rikollisten kuskien tulot tulevat verotettavaksi. Täytyy todeta, että koska homma yhtä yksinkertainen kuin yksi plus yksi lasku, ei meillä EU:n sisällä taida hirveästi järkevää valtionjohtoa olla missään maassa.

Uber on Atlantin tuolla puolen niin paikkansa vakiinnuttanut ja saanut rahoitusta merkittävästi toiminnan laajentamisesta Aasiaan ja Arabiemiraatteihin. Meillekin täällä Euroopassa siitä on tullut jo käsite. Se ei enään ole vain joku start-up. Vaikka monet EU-maat yrittävät pyristellä tällaisia uusia tuulia vastaan, ne eivät tulee enään katoamaan, vaan pelkästään lisääntymään. Uusia vastaavia palveluita tulee myös muille aloille aivan varmasti seuraavaan parin vuoden aikana kymmenittäin.

Ehkä mekin saamme Suomessa sitten nauttia näistä loistavista innovaatioista ja palveluista, kun seuraava sukupolvi astelee puvut päällä eduskuntaan. Ehkä sitten kun tämä vanhempi jänkhä-porukka poistuu, saamme oikeasti Suomen uuteen nousuun!

Anteeksi rakas Uber, että Suomessa ei ymmärretä kauneuttasi. Joskus hävettää olla suomalainen, esimerkiksi juuri nyt!

Muista käydä tykkäämässä Akikuvaa.com:ista myös Facebookissa ja laita seurantaan Twitterissä, sekä Instagramissa tai seuraa hastägillä #Akikuvaa. Näin tiedät ensimmäisten joukossa mitä on meneillä. PS: Snäpistä löytää myös: @akikuvaa!

Urheilua seuraava, joka kesä kesäkuntoon tähtäävä ja jolla myös extreme-lajit ovat lähellä sydäntä. Somen suurkuluttaja, elektroniikkahärpäkkeiden suuri ystävä, sekä musadiggari. Harvoin lähtee minnekään ilman kameraa. Paatunut kahviholisti. Juo jokaista postausta tehdessään luultavasti vähintään kaksi kuppia kahvia.

Post a Comment