fbpx
Image Alt

Akikuvaa.com

Fiiliksiä: Nikon D800+500mm part:1

Ensiksi pakko todeta, että tämä ei ole maksettu mainos. Ei edes piilomainontaa, joka olisi tarkoituksella salaa tilattu.

Kuvassa pitää olla nykyään sisältöä. Nyt kuvan sisällä on ”sisältöä”. Huomatkaa sorsan hanurissa oleva alligaattorin pää…

Viikonlopun aikana kuvasin otsikossa mainittavalla Nikonin yhdistelmällä muutama sata ruutua. Lyhyestä testi ajasta johtuen, en käynnyt kameran kaikkia mahdollisia asetuksia läpi, vaan kuvasin, kuten yleensä kuvaan. Olen aika tylsä noissa kaikissa auto HDR yms jutuissa, kamera kun ei voi tietää millaisen lopputuloksen sinä haluat. Kuvaan 99,9% aina kaikki mahdollinen käsisäädöillä. Automaatti tarkennus on ainoa, missä annan kameran auttaa. Mutta sitten asiaan:

D800 on runkona aivan mahtava kapine. Jokaisessa kamerassa löytyy aina jotain pientä miinusta, mutta tämä on lähes täydellisyyttä hipova paketti.Ainoa selvä miinus/puute mitä huomasin oli: Dx-modessa etsimessä näkyy dx-alue mustilla viivoilla rajattuna, mutta rajauksen ulkopuolinen alue näkyy myös. Tämä vaikeuttaa sommittelua nopeissa tilanteissa.

Ote kamerasta on todella hyvä ja lähes kaikki säätimet ovat hyvillä paikoilla. Kameran käyttö oli aika luontevaa alusta asti, johtuen varmaankin siitä, että kuvaan muutenkin Nikonilla. Pikseleitä on paljon, niin paljon, että ne jotka niitä haluavat ”piipata”, housut alas ja antaa mennä vaan! 🙂 Pikselitiheys on samalla tasolla D7000 kanssa, joka kestää hyvin herkkyyden nostoa. Näin on myös D800 kanssa  ”pikseli-helvetistä” huolimatta (herkkyys esimerkki tulossa seuraavaan osioon). Kameran kennon dynamikka on erinomainen. Joissain testeissä ero keskikoon 40-megan perän välillä on ollut olematon. Hinta on kuitenkin huimasti halvempi. Kennon kyky erotella yksityiskohtia on fantastinen. Toisaalta samalla myös paljastaa kuvaajan virheet helpommin. D800 omaa saman tarkennus-anturin, kuin D4 ja tarkennus on varmantuntuinen ja nopea.  Hienot kuvathan ovat enemmän kuvaajasta kuin kamerasta kiinni, mutta tietynlainen kamera helpottaa tekemään hyviä kuvia ja toisilla on mukavampi kuvata kuin toisilla. Joten lyhyesti sanottuna: ”Hyvä, siis erittäin hyvä ostos!” ”Suosittelen!”

500mm f4 on kapine, jonka kanssa ei tarvitse hävetä tai tuntea alemmuudenkompleksia, kadulla kävellessä. Putki alkaa olla niin vakuuttavan kokoinen, että varmasti kääntää katseet ja saa hymyilyä aikaan. Putki kumminkin painaa ”ihan sopivasti”, joten aluksi ajattelin kuvaamisen olevan hankalaa. Kuvaus kyllä onnistuu vielä käsivaralta, mutta muutaman tunnin kun putkea on kannellut ympäriinsä, alkaa tuntua. Mutta silti, mitä enemmän putkella kuvaa, sitä enemmän siitä tykkää. Toinen hauska homma on putken kuvakulman kapeus. Pieni lentävä lintu on vaikea saada nopeasti tähtäimeen. Arvostus ja hatun nosto, niille luontokuvaajille ketkä siihen pystyvät. Itse ajattelin hommaa kokeilla, kun kerran tälläinen pitkä putki oli kädessä. Linnutkin varmaan nauroivat minulle, kun olin pari tuntia metsässä heilunut, kuin heikkopäinen. Tuon parin tunnin, 1000 hyttysenpiston ja yhenkään onnistuneen kuvan jälkeen, aloin tajuta Koivusen Vesan ironisesti heitetyn jutun pointia: ”Urheilu-kuvaus on helpointa, koska jätkät ei karkaa jääkiekko-kaukalosta minnekkään”.

No sitten oksalla oleviin lintuihin ja muihin kohteisiin. Putken tarkennus on käsittämätön. Jos ei ihan hirveessä risukossa sohi, niin putki tarkentuu kerralla ja salaman-nopeasti kohteeseen. Mitään sahaamista ei ole, vaan tarkennus on ällistyttävän nopea ja tarkka. Kun polttoväli alkaa olla tuota luokka/+1,5x croppi-mode tai puhumattakaan 2x telejatkeesta (aukko f8), kuvaatpa lähes mitä vaan, alkaa tausta blurraantua aukosta huolimatta, lähes poikkeuksetta. Toisaalta tämä tekee kuvaamisesta haastavaa, koska tarkka alue on todella kapea.

Tuolla yhdistelmällä on hauskaa kuvailla ns ”macro” kuvia. Taustan blurraus on silmiä hipovan pehmeätä. Kuvailinkin näitä ja abstrakteja kuvia jonkun verran

500mm-1500mm poltoväli vielä korostuu D800:sen kanssa, koska kuvassa on varaa rajata paljon. Kokonaisuudessan erinomainen paketti. Fiiliksiä lisää seuraavassa osiossa. Mukana myös pieni herkkyys esimerkki ja kuvapari mihin 1500mm polttovälinä oikein riittää.

”D800 on paras kokeilemani runko. Niin käytettävyydeltä, kuin toiminnalta, tarkennuskelta, kennon tarkkuudelta, kuin mukavuuden tunteelta käytössä”

-Tuntematon kuvaaja-

Urheilua seuraava, joka kesä kesäkuntoon tähtäävä ja jolla myös extreme-lajit ovat lähellä sydäntä. Somen suurkuluttaja, elektroniikkahärpäkkeiden suuri ystävä, sekä musadiggari. Harvoin lähtee minnekään ilman kameraa. Paatunut kahviholisti. Juo jokaista postausta tehdessään luultavasti vähintään kaksi kuppia kahvia.

Post a Comment