fbpx
Image Alt

Akikuvaa.com

Fiiliksiä: Nikon D800+500mm part:2

Ensiksi pakko todeta, että tämä ei ole maksettu mainos. Ei edes piilomainontaa, joka olisi salaa tilattu.

Mitä oikeasti meinaa 1500mm polttoväli? Se saadaan aikaan, kun tuo 500mm laitetaan 2x telejatkeen kanssa kameran nokalle. Kamerasta taas 1,5x croppi mode päälle. Alla olevat kuvat on otettu seuraavasti: Ensimmäinen on D300s+24-85mm 24mm asennossa, joka siis vastaa 36mm kuvakulmaa täysi-kennosessa. Kuva otettu seuraavaksi mainittavan yhdistelmän yläpuolelta, siksi toinen objektiivi näkyy kuvassa. Alempi kuva sitten, D800+500mm+2x telejatke+1,5x croppimode, joka näin on tuo ”sairas” 1500mm.

Polttoväli 36mm

Polttoväli 1500mm!

No, kyllä tollasella pääsee jo vähän lähemmäs. Mutta onko kovin käytännöllinen? On tollasellakin varmasti paikkansa, mutta  ei se silti sovellu kovin moneenkaan tilanteeseen. Tosin jos on tarve päästä pitkältä lähelle, niin tässä on ratkasu.

Mittä sitten näyttää jo buustattu ISO12800? Vastaus alla:

Itse en hetkeäkään epäröisi kuvata niin, että jos tilanne vattii, voi ISOa pumpata ihan surutta ylöspäin. Myös noille buusteri arvoille. Toki kohinaa jo on, mutta esimerkki kuvalle ei myöskään ole tehty mitään kohinan vaimennusta yms…

D800 on kerrassaan loistava kamera Nikonilta ja tällä hetkellä varmaankin yksi parhaista all-aroudereista. Huippu kuvan-laatu, kestää ISO arvoja hyvin. Ilmiömäinen dynamiikka kennossa. Huippunopea tarkennus. Hyvä ergonomia. Ja se vain istuu käteen perke***n hyvin!  Koska kamerassa on sama tarkennus-sensori D4:sen kanssa ja nuo korkeemmatkin iso arvot toimivat, en ihan heti keksi syytä miksi itse ostaisin D4:sen. Aavistuksen parempi ISO ja nopeampi sarjakuvaus ovat selkeimmät erot D4:seen. D800:sia saa kaksi yhden D4:sen hinnalla ja kyllä tollakin urheilua kuvaa. Tosin en ole vielä kokeillut D4:sta ollenkaan. Se asia korjataan ensikuun alkupuolella, jolloin pääsen kokeilemaan sitä, ihan siinä tarkotuksessa mihin se on tehtykkin, eli urheilu-kuvaamisessa. Tosin en usko, että se silti ajatuksiani heilauttaa…

D800+24-85mm

D800+500mm

Kuvassa: D800+24-85mm

”Esittely tilaisuudessa kiinnostuin, ensikosketuksesta ihastuin, ensimmäisen kuvan jälkeen ”rakastuin”… Oi D800…”

-Tuntematon kuvaaja-

500mm lasista jäi positiivinen kokemus kokonaisuudessan. Tämäkin on huippu nopea tarkentamaan. Tarkennus on varma ja täsmällinen. No 9000 eskoa on niin iso pino kahisevaa, että sillä pitääkin saada huippulaatua. Tausta blurri on nätti ja terävyys alue kapea, jolla kohteen saa hyvin erotettua taustasta.

Kokeilin myös pikaisesti putke D300s:n kanssa. Futaa myös niin! Samasta linnusta kuin alla, löytyy D800:lla otettu kuva aikasemmasta postauksesta ”Fiiliksiä. part:1”

Nikon D300s+500mm f4

Hauska putki lintujen-, urheilun-, tai muiden kohteiden kuvaamiseen, kun pitää päästä kauempaa lähelle.

Suljin laukesi juuri oikealla hetkellä. Lintu yritti päättää päivänsä ”hyppäämällä alas”…

Hieno linssi, mutta miten oston laita? Jos voitan eurojack-potissa, niin ostan ihan sen takia, että naapurit ovat kateellisia ja tuo kainalossa ei tarvitse hävetä kulkea. 🙂 Vakavasti, jos rahaa tai rahan käyttöä joutuu yhtään miettimään, niin kannattaa miettiä myös tätä linssiä tarkkaan. 9000€ on kumminkin sellainen raha, jonka eteen pitää kuvata tällä linssillä aika paljon, ennen kuin se on maksanut itsensä takaisin. Siis tarvetta täytyy tosiaankin olla paljon ennen ostoa. Linssi on upea ilmestys ja upea myös optiselta kyvyltään. Tosin painoa on sen verran, että yhtä upea on sen kuvaajan hauis, kuka tätä jaksaa joka päivä mukan raahata. Tämä tekee linssistä hiukan epäkäytännöllisen. Toisaalta kohde ryhmä on sellainen, ketkä ovat kentänlaidalla-, tai metsässä piilokojuissa osoottamassa oikeaa hetkä, eivätkä sinkoile putki kädessä ympäri kaupunkia.

Opin kumminkin kuvatessä pitämään tästä sen verran paljon, niin myönnän kyllä: Tälläinen olisi kyllä hieno omistaa. Mutta löytyy myös monia muita käytännöllisempiä linssejä, ainakin liikkuvalle kuvaajalle.

Loppuun vielä muutama kuva:

D800+24-85mm

D800+24-85mm

24-85mm on edelleen kokeiltavana. Nyt kuvailen sillä D300s:n kanssa.

PS: Miten D800 tarkentaa aukolla F8? Nikonihan mainosti, että tarkennus toimii hyvin vielä tällä aukolla. Jätän tarkoituksella asian nyt vähäisemmälle huomiolle, mutta temme Sulannon Matin kanssa aiheesta vielä jutun…

Sitten vielä päivän kevennys. Alunperinhän haimme tuon miehekkään putken Matin kanssa, meidän seuraavaa videota varten. Video tulee ensiviikolla (ainakin pitäisi), kunhan Matti on saannut muut kiireet pois alta.

Kuva: Matti Sulanto

Yllä oleva kuva on Sulannon ottama, kun oltiin lentokentällä. Lentokoneet nousivat kuvassa vaakasuunnassa näkyvältä kiitotieltä. Kummatkin koneet mitkä kuvassa näkyvät, rullasivat sen yli. Muutama kuva tämän jälkeen, kun takimmainen kone oli lähes kiitotien päällä, Matti kysyi ajatuksissaan: Nouseekohan kohta seuraava kone? Vastasin: Tuskin,kun tuo toinen kone on kiitotiellä, mutta jos nousee, niin pidä vaan suljin pohjassa. Mä kyllä syötän lennosta uusia muistikortteja…. 🙂

Urheilua seuraava, joka kesä kesäkuntoon tähtäävä ja jolla myös extreme-lajit ovat lähellä sydäntä. Somen suurkuluttaja, elektroniikkahärpäkkeiden suuri ystävä, sekä musadiggari. Harvoin lähtee minnekään ilman kameraa. Paatunut kahviholisti. Juo jokaista postausta tehdessään luultavasti vähintään kaksi kuppia kahvia.

Post a Comment