fbpx
Image Alt

Akikuvaa.com

Haastattelussa Mike Siren

Tällä kertaa haastattelussa on Pakkotoisto.com:in Mike Siren (kuvassa yllä). Mikehän on aika paljon keskustelua herättänyt kuvaaja. Osa diggaa, osa vihaa. Mutta kuvia kun katsoo, niin huomaa että tekninen laatu valmiissa kuvassa todella kova. Tämän herran tunnistaa jo aikapitkälti kuvien käsittely-tyylistä joka ainakin minua yleensä puhuttelee. Monissa kuvissa on elokuvamainen tyyli ja samalla jotain ”unreal” fiilistä. Ja tämä taitaa osaltaan olla, myös photari velhon tavaramerkki. (Alla olevat kuvat: Mike Siren)
 
 Eli kuka olet ja mistä tulet?
 – Mike Sirén ja alunperin mansesta, nykyään vaikuttelen stadissa.
 Monta vuotta oot kuvannu ja mikä sai aloittamaan valokuvauksen?
 – Palttiarallaa 6-7 vuotta jos tarkalleen muistan. Osaltaan Pakkotoiston kautta tullut kuvaus aloitettua, se kun liittyy vahvasti visuaaliseen lajiin, niin kuvaaminen vaikutti hyvältä idealta. Photoshoppia olin käyttänyt jo tätä ennen vuosia.
 Millasella laitteistolla kuvaat?
 – Nikonin kameroilla, nyt D800 ja sitä ennen D3X, joka on aivan eri maata laadussa mitä tuo lelu. Odottelen kovasti D4X:ää, jota tuskin kuitenkaan tulee. Lasit ovat G-laseja. Valoina Elinchromen rangerit.
 Millainen atk laitteisto sulla on kuvien käsittelyyn ja duuniin yleensäkkin?
 -Mac Pro 12-core. Käyttikselle ja photarille SSD. 40Gb RAM. 2 näytönohjainta. 2×30 tuuman Apple Cinema. Wacom Intuos5 wlan adapterilla. Musat koneella Nuforcen DAC ja siihen Genelecit subbarilla. iPad 2, Macbook Air 11″ ja Macbook Air 13″, Mac Mini, iPhone 4S. Perseen alla Herman Miller 😀
 
 Minne kuviasi menee eniten?
 – Netti on pääosassa, lähinnä Pakkotoiston galleriaan, Facebookkiin ja sitten lisäksi lehtiin. Kannet kiinnostaa eniten ja niitä kuvaankin mielelläni.
 Sulla on menossa 100 kannen ”projekti”. Kuinka pitkällä ollaan?
 -Kohta on 70 täynnä.
 Kuika paljon tulee ihmisiä kuvauksiin ulkomailta ja kuinka pitkältä?
 -Jonkunverran tulee malleja omakustanteisesti kuvauksiin. Ruotsista, Norjasta ja Saksasta saakka on tullut.
 Ootko käynny jotain kouluja vai itse opetellut kuvaamisen salat?
 – Päivääkää en ole kouluja käynyt, pidän koulutusta valokuvauksessa todella yliarvostettuna. Ei valokuvaamaan opita, jos on silmää, niin on silmää, jos ei, niin ei. Paras tapa oppia on haastaa itsensä päivittäin ja kun kohtaa ongelma, etsii siihen oma-aloitteisesti ratkaisuja.
 
 Entä Photari? Ootko kokeilemalla oppinu vai kattomalla yöt tutoriaaleja?
 – Photoshoppi lähti nappuloita painelemalla ja katsomalla mitä tapahtuu. Koska kyseessä on mielettömän laaja ohjelma, ottaa sen hanskaaminen aikansa. Tutoriaalit ovat kova tapa oppia uusia kikkoja, joita sitten soveltaa omissa töissään.
 Mistä ammenat inspiraatiota noihin kuviin? Onko toisia kuvaajia joita seuraat vai annatko vaan mielikuvituksen lentää?
 – Pullonkaulana itsellä ei ole enää valaisu tai käsittely, vaan lähinnä ideoiden keksiminen. Ideoita ja inspiksiä sitten ammennetaankin vähän joka paikasta, mainoksista, leffoista, muiden kuvaajien töistä jne. Ei hirveän monta kuvaa taida itsellä olla, jonka taustalla ei olisi jotain vaikuttajaa.
 Miten sosiaalinen media on muuttanut valokuvausta?
 – Erittäin paljon, en kuvaisi, ellei kukaan katsoisi kuvia. En kuvaa itselleni, kuvaan yleisölle ja mitä enemmän on katsojia, sitä enemmän panostaa kuvaamiseen.
 Mikä on nykypäivänä valokuvauksen ”syöpä”?
 – Se, että kuva ei enää kerro enemmän kuin tuhat sanaa, vaan kuvaa selitellään tuhannella sanalla. Olen nähnyt yhdellä forumilla mustan valokuvan, jossa alla jotain taiteellista shaibaa, ei näin.
Mitä vinkkejä antaisit aloitteleville kuvaajille? Mistä kannattaa lähteä liikkeelle?
 – Älä missään nimessä julkaise kuviasi missään forumilla ennenkuin olet saavuttanut mielestäsi perusteet. Älä välitä ihmisten mielipiteistä, kaikilla on semmoinen, vain sinä tiedät mitä kuvaltasi haet. Haasta itsesi joka ikinen kerta ja pyri ratkaisemaan ongelmat. Kamera ei voi koskaan olla liian hyvä, jos nautit valokuvauksesta, sijoita laitteisiin alkuunsa niin paljon kuin voit, tällä vältyt laitekierteeltä. Muista lopputuote, sillä miten siihen päästään, ei ole mitään väliä, ainoa mikä merkkaa, on lopullinen kuva. Valaisu ei ole rakettitiedettä, valo kulkee pisteestä A pisteeseen B.
 Hääräilet pakkotoisto.com:in kanssa, kerro vähän siitä?
 – Yksi Suomen suurimmista keskusteluforumeista. Keskittyy lähinnä urheiluun, vaikkakin suosituin alue on yleinen keskustelu. Se on päätyöni, valokuvaus on harrastelua, kummatkin ovat silti kivaa hommaa.
 Treenailetko ite paljon?
 – Varsin aktiivisesti, noin 5-7 kertaa viikossa tulee käytyä salilla. Tosin nykyään ei enää ota niin vakavasti hommaa, sen pitää olla kivaa.
 Video kuvaakin oot vääntäny Nyyssölän Mikan kanssa Gymlog sarjan myötä enemmänkin. Se on vissiin saannut kivan lähdön ainakin katsojien perusteella? Mistä idea lähti liikkeelle?
 – Olen ihminen, joka tekee ja toteuttaa, eikä vain haaveile ja ideoi. Teimme Mikan kanssa paljon eri videoita, joissa efektejä sun muuta hassuttelua. Ne eivät juurikaan herättäneet kuin perinteistä vastustusta. Päätettiin sitten tehdä myös yksi salijakso, jossa menimme salille tekemään ikäänkuin ohjestusta, ei siitä mitään sarjaa pitänyt tulla, kunhan nyt mentiin. Vastine oli kuitenkin niin ylitsevuotavan positiivinen, että jatkoimme sarjaa. Nyt se on edennyt jaksoon 25 ja saanut mukavasti katsojia kaikkien jaksojen osalta.
 
 Mitä tulevaisuuden suunnitelmia on kuvaamisen ja Pakkiksen suhteen?
 – Kuvaamisessa tarkoitus on kehittyä edelleen photoshopissa. Välitavoitteena on päästä Jore Puusan 300 alaa kuranneen kuvaajan listalle, olen varsin pettynyt jos meitsiä ei sille listalle noteerata. Jos listalle pääsen, otan siitä kaiken ilon irti ja teetän itselleni siitä pokaalin. Pakkotoisto on kasvanut viime vuodesta noin 20% ja tarkoitus on edelleen pitää se erittäin aktiivisena forumina.

Urheilua seuraava, joka kesä kesäkuntoon tähtäävä ja jolla myös extreme-lajit ovat lähellä sydäntä. Somen suurkuluttaja, elektroniikkahärpäkkeiden suuri ystävä, sekä musadiggari. Harvoin lähtee minnekään ilman kameraa. Paatunut kahviholisti. Juo jokaista postausta tehdessään luultavasti vähintään kaksi kuppia kahvia.

Comments

 • Avatar

  Jore Puusa

  1 heinäkuun, 2012

  Siren, listaan jatkossa niitä kuvaajia, jotka ovat allekirjoittaneet Sanomien riistosopimuksen.
  Sinusta pysyn kaukana, sivustosi käynnisti minua kohtaan -muutaman kuviasi käsitelleen kriittisen sanani jälkeen- ajojahdin, joka lopetti lähes vuodeksi kaiken toimintani webissä.
  Joten pokaalin voit unohtaa…kirjoitat tuolla että ideat puuttuvat ja ne pitää hakea muilta kuvaajilta, samaan hengenvetoon kerrot, että valokuvakoulutus on yliarvostettua. Ehkäpä ne kuvaajat, joilta ideat haet -ovat saaneet sen koulutuksen. Happamia sanoi kettu pihlajanmarjoista. Ei kannata lukea blogiani, jos ärsyyntyy, se tunnetila on aina merkki jostakin. Laitatko nyt kannattajasi taas perääni??? 😉

 • Avatar

  Mikko

  4 syyskuun, 2012

  Tuossa istuvan lihaskimpun kuvassa olkavarresta kasvaa jokin outo lisäke. Ei kun se onkin ilmeisesti tuolin selkänoja. Missä tahansa oikeassa koulutuksessa tällaiset mokat karsittaisiin. Mutta kukin tyylillään: toiset haluavat oppia kuvaamaan, toiset urheilla välineillään. Kyllähän maailmaan kuvia mahtuu.

 • Avatar

  Mike

  4 syyskuun, 2012

  Loppuko rahat kesken kun toisen releet harmittaa noin kovasti? 😀

 • Avatar

  Jukkis

  8 helmikuun, 2013

  ”Ei kannata lukea blogiani, jos ärsyyntyy, se tunnetila on aina merkki jostakin.”

  Hyvin sanottu.

  • Avatar

   akikuvaa

   9 helmikuun, 2013

   Se on totta. Viha ja rakkaus, kumpikin on tunne ja silloin kun on saannut toisen tuntemaan jotain on onnistunut…

Post a Comment