fbpx
Image Alt

Akikuvaa.com

Ihminen vaatii kohtaamisia, mutta työ ei

Älä käsitä nyt väärin, työkaverit on todella kiva juttu ja olen itsekin saanut töiden kautta tutustuttua moniin mielenkiintoisiin tyyppeihin. Osan kanssa ollaan tultu hyviksi ystäviksi ja vietetään vapaa-aikaa myös keskenämme. Sitten on tietenkin duunin jälkeiset afterit, se kiva säännöllisen epäsäännöllisesti oleva tapahtuma, kun mennään yhdessä duunien jälkeen bisselle johonkin.

Olen tehnyt jo niin pitkään suurimman osan ajasta etänä, että minulle tämä nykyinen tapa tehdä töitä on ollut normaali jo aikaa sitten. Koen että voin keskittyä näin paremmin, saan enemmän aikaan ja ajankäyttö on paljon tehokkaampaa. En kuitenkaan häiriinny kovastakaan metelistä ja välillä saatan tehdä töitä kahvilasta käsin jne. En tosin ole nyt hetkeen niin päässyt tekemään, kotitoimistolla ollaan aherrettu menemään. Oli miten oli, teen missä teen, nykyisillä teknisillä apuvälineillä yhteydenpito onnistuu työkavereihin mainiosti. Teams toimii hyvin puheluissa, pikaviestimenä, isommissa palavereissa ja tiimien kesken tiedostojen säilytyspaikkana. Tosin Teams ei muuten ole lempialusta itselle, koska käyttömukavuudelta olisi muita ja paljon enemmän itseni mieleen, mutta ei mennä siihen sen tarkemmin nyt.

Tykkään olla läsnä tiimipäivissä, kun on yhteisiä ideointiin tarkoitettuja sessioita. Siinä nopeiden ideoiden lennättämiseen face to face tilanne on paras. Muuten kaikki muu on mukavaa hoitaa etänä. Omalla kohdalla oma mieltymykseni tukee tätä ja se, että olen viimeisen reilu vuoden työskennellyt muutenkin tiimeissä mitkä ovat olleet pitkälti etätiimejä. Ei sillä tavalla jossa jokainen olisi eri puolilla maata, vaan muutama ihminen siellä täällä ja toiset vielä täällä. Kaikkiin palaverikutsuihin näiden tiimien kanssa ollaan aina laitettu mukaan joko Skype tai Teams linkki. Ja ollaan sitten harvakseltaan kokoonnuttu yhteen johonkin kaupunkiin. Muiden tiimien kanssa olen sitten ollut se kuka on etänä reilusti eniten. Palsuihin ja muihin olen mennyt paikalle ja toki aina joskus on ollut kiva tehdä asiakkaan toimistolla hommia.

Vaikka nyt kun somesta lukee ihmisten mielipiteitä etätyöstä ja siitä miten kaipaa työyhteisöä, niin uskon että suurin osa siitä on normaalia sosiaalisen elämän kaipuuta. Sitä kaipaan itsekin, koska nyt ei ole päässyt tapaamaan ihmisiä normaalisti töiden jälkeen. Toinen asia on kun perheellisillä on lapset kotona ja töihin ei sen takia pysty keskittymään normaaliin tapaan. Kolmas asia mikä varmasti vaikuttaa on tällä hetkellä epävarmuus. Epävarmuus siitä, koska asiat palaa normaaliksi. Mitä jos sitä vanhaa normia ei enää tule olemaankaan?

Etätyö tulee varmasti lisääntymään ja Twitter antoi siitä jo hyvän esimerkin. Firman toimitusjohtaja oli lähettänyt kaikille työntekijöille meilin jossa kertoi etätyön onnistuvan vaikka full time, myös tämän pandemian jälkeenkin. Yhtiö lupasi vielä antaa jokaiselle 1000 taalaa millä voi hommata kotiin etätyötarvikkeita. Tähän maailma tulee vihdoin menemään isomminkin, joten siihen kannattaa tottua myös tulevaisuudessa. Jos milleniaalit ovat muuttaneet maailmaa ja työelämää, niin nykyiset aikuisuuden kynnyksellä olevat nuoret tulevat muuttamaan sitä vielä enemmän. He arvostavat vapautta. Etätyö on vapautta sovittaa työ ja vapaa-aika paremmin yhteen. Sillon kerkeää vapaa-aikana kokea enemmän niitä sosiaalisia kontakteja.

Ihminen tarvitsee kohtaamisia, mutta työ ei niinkään.

Urheilua seuraava, joka kesä kesäkuntoon tähtäävä ja jolla myös extreme-lajit ovat lähellä sydäntä. Somen suurkuluttaja, elektroniikkahärpäkkeiden suuri ystävä, sekä musadiggari. Harvoin lähtee minnekään ilman kameraa. Paatunut kahviholisti. Juo jokaista postausta tehdessään luultavasti vähintään kaksi kuppia kahvia.

Post a Comment