fbpx
Image Alt

Akikuvaa.com

Miten editoin kuvani?

Saan somessa monesti kysymyksiä siitä miten editoin kuvani? Tein videon aiheesta jossa editoin kuvia. Oma työnkulku on aika suoraviivainen ja nopea. Tämä pätee siis suurimpaan osaan kuvista. Toki on tilanteita joissa lopputulosta rakennellaan Photoshopissa useammasta kuvasta tai poistellaan kuvasta jotain elementtejä. Tällaiset tietenkin on asia erikseen, mutta videolla näytän miten editoin kuvia esim. someen. 

Kuvankäsittelyn ei tarvitse olla överi, vaan pienillä säädöillä saadaan paljon aikaiseksi ja parempi lopputulos. Tämä on asia joka monen yrityksenkin pitäisi huomioida omassa somessaan. Kuva herättää huomiota ja oikea fiilis kuvassa antaa paljon painoarvoa tekstille / sanomalle. Hyväkin sisältö menee pahimmassa tapauksessa täysin hukkaan lattean kuvan takia. Jos yrityksessä on henkilö kuka tekee nämä inhouse, pystytään välttämään myös kliseiset kuvapankkikuvat. Tässä taannoin somessa kiersi kolmen eri firman mainokset samalla kuvalla… Jep!

Kamerasta suoraan laitettu kuva ei ole sellaisenaan monestikaan valmis tulos siitä millaisen fiiliksen kuvaaja kuvaan haluaa. Kamera yrittää automaatilla tunnistaa mitä kuvaat ja samalla tehdä kuvasta jonkin näköisen kompromissin valotuksen, kontrastin ja muiden suhteen. Manuaaliasetuksilla kuvattaessa taas voit vaikuttaa kuvaan paljon, mutta siinäkään kennojen dynamiikka ei riitä tekemään kaikkea ja varjot esimerkiksi saattavat jäädä liian tummiksi. Myöskään kameraan ei saa sellaisia väriasetuksia joita saatat haluta käyttää kuvassa. Toki tekniikka on kehittynyt ja puhelimellakin saa selkeän kuvan kotialbumiin, mutta markkinointiin tai vastaaviin tarkoituksiin kuvat ovat latteita eivätkä erotu pääsääntöisesti eduksi, jos niille ei kevyttä säätöä tee.

Joten kuvatessa yritetään tehdä mahdollisimman hyvä aihio editille. Kun oppii käsittelemään kuvia ja saamaan niihin haluamansa tyylin, samalla oppii myös kuvaamaan omaan tarkoitukseen sopivia raakileita edittiä silmälläpitäen. Hyödyt ovat nopeampi työnkulku ja oman tunnistettavan tyylin luominen, sekä halutun lopputuloksen saaminen vision mukaisesti. Lisäksi kannattaa opetella kuvaamaan raaka-kuvia ja vasta valmiit kuvat muuntaa jpg -muotoon. Näin kuvissa on paljon enemmän säätövaraa ilman laadun kärsimistä. Esim. Lightroom voi ajatella olevan digiajan filmilabra. Kuvaat kuvan joka ”teetetään” valmiiksi Lightroomissa. Joskus silloin ennen digiaikaa kuvat vietiin kehittämöön tai kehitettiin itse. Tossa prosessissa pystyi vielä vaikuttamaan kuvan lopputulokseen, valotukseen, kontrastiin jne… Nyt tuo sama homma hoidetaan digitaalisesti.

Alla ennen ja jälkeen kuvat. Ylläolevalla videolla taas editoin nämä ja muutaman muun ruudun.

Mallit: @jenniekarri, @filtterix, @laurapuntilaartist, @meeritti ja minä ite aka @akikuvaa

Urheilua seuraava, joka kesä kesäkuntoon tähtäävä ja jolla myös extreme-lajit ovat lähellä sydäntä. Somen suurkuluttaja, elektroniikkahärpäkkeiden suuri ystävä, sekä musadiggari. Harvoin lähtee minnekään ilman kameraa. Paatunut kahviholisti. Juo jokaista postausta tehdessään luultavasti vähintään kaksi kuppia kahvia.

Post a Comment